MSc, Ph.D. C., PMP, CSM, CSP, PMI-ACP, PRINCE2 Practitioner+Agile Trainer, ITIL, MSF, MOS, MCT, CTT+" href="/" /> MSc, Ph.D. C., PMP, CSM, CSP, PMI-ACP, PRINCE2 Practitioner+Agile Trainer, ITIL, MSF, MOS, MCT, CTT+ (RSS)" href="http://blog.12pm.gr/syndication.axd" /> MSc, Ph.D. C., PMP, CSM, CSP, PMI-ACP, PRINCE2 Practitioner+Agile Trainer, ITIL, MSF, MOS, MCT, CTT+ (ATOM)" href="http://blog.12pm.gr/syndication.axd?format=atom" /> MSc, Ph.D. C., PMP, CSM, CSP, PMI-ACP, PRINCE2 Practitioner+Agile Trainer, ITIL, MSF, MOS, MCT, CTT+" href="http://blog.12pm.gr/opensearch.axd" />

Εκπαίδευση και ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ: Project Management (PRINCE2, PMP), ITIL, SCRUM, AGILE, BUSINESS ANALYSIS (PMI-PBA, CBAP), Microsoft Project, Lean Six Sigma

How to answer the 5 toughest interview questions / “Οι 5 πιο Δύσκολες Ερωτήσεις Πρόσληψης”

How to answer the 5 toughest interview questions / “Οι 5 πιο Δύσκολες Ερωτήσεις Πρόσληψης”

19.January.2014, 12:01

Οι 5 πιο Δύσκολες Ερωτήσεις Πρόσληψης

 

Ή Απαντάμε Εμείς Σωστά ή Απαντάνε Σωστά οι Ανταγωνιστές Μας!

 

Του Θεοφάνη K. Γιώτη (BA, MSc, PMP®, MCT, Ph.D. Cand.)     Theofanis.Giotis@12pm.biz

 


1η Ερώτηση: Tell Me About Yourself (Πείτε μας για τον εαυτό σας)

Η μητέρα όλων των ερωτήσεων είναι τελικά μια απλή ερώτηση με δυσκόλη απάντηση! Αν δεν απαντηθεί σωστά αυτή η ερώτηση, τα πράγματα γίνονται δύσκολα για τον υποψήφιο. Δεν περιγράφουμε την παιδική μας ηλικία, τα χρόνια μας στο κολλέγιο, τα χόμπι μας ή τα ενδιαφέροντά μας. Αυτό που θέλει να ακούσει ο ερωτών είναι οι δεξιότητές μας (skills), οι εμπειρίες μας (experience), το ταλέντο μας (talent) και το τι έχουμε πετύχει (accomplishments). Θα πρέπει η απάντηση να είναι το πολύ 2 λεπτά. Τονίζουμε τα δυνατά μας σημεία και τα συνδέουμε τα με τα επιτεύγματά μας. Εξηγούμε πώς αυτά μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά τον μελλοντικό εργοδότη μας να πετύχει τους στρατηγικούς του στόχους. Δεν μιλάμε για τα χόμπι μας... Αυτό μπορούμε να το κάνουμε κατά την διάρκεια του φαγητού!

2η Ερώτηση: What Are Your Greatest Weaknesses? (Ποιες είναι οι μεγαλύτερες αδυναμίες σας;)

Αυτή την άβολη ερώτηση τελικά δεν θα την αποφύγουμε! Όλοι μας θέλουμε να τονίσουμε μόνο τα θετικά μας στο μελλοντικό εργοδότη μας και όχι να βγάλουμε στην «φόρα τα άπλυτά μας…». Η ερώτηση κρύβει άπειρες παγίδες που μπορούν να μας θέσουν εκτός συναγωνισμού αμέσως. Εάν αναφέρουμε ότι αργούμε να πάμε στην δουλειά μας ή ότι δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με άλλους, μάλλον χάσαμε!!! Αυτός που μας παίρνει συνέντευξη γνωρίζει πολύ καλά ότι ΟΛΟΙ μας, σαν ανθρώπινα όντα, έχουμε αδυναμίες. Όμως αυτό που θέλει να ελέγξει είναι η ΕΙΛΙΚΡΙΝΙΑ μας! Για να απαντήσουμε σωστά αυτή την ερώτηση θα πρέπει να έχουμε κάνει «εργασία στο σπίτι» και να γνωρίζουμε επακριβώς τα δυνατά μας και κυρίως τα αδύνατά μας σημεία. Δεν λέμε ποτέ ότι η μεγαλύτερη αδυναμία μας είναι να δουλεύουμε πάρα πολύ και να παράγουμε εκπληκτικά αποτελέσματα. Απαντάμε με ειλικρίνεια από την καρδιά μας και τονίζουμε επίσης πως τα δυνατά μας σημεία, υπερνικούν τα αδύνατά μας σημεία.

3η Ερώτηση: Why Should We Hire You? (Γιατί θα πρέπει να σας προσλάβουμε;)

Αυτή είναι η πιο δύσκολη ερώτηση όλων. Ουσιαστικά μας ρωτάνε να πουλήσουμε τον εαυτό μας στην εταιρεία. Κάποιοι κάνουν αυτή την ερώτηση ως εξής: «How can you help usή «What can you do for usΕάν δεν κατορθώσουμε να κάνουμε την «πώληση» με επιτυχία, «υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια!» Πως όμως πουλάμε τον εαυτό μας; Θα πρέπει να έχουμε κάνει την προετοιμασία μας, να γνωρίζουμε τα σημαντικά και δυνατά επαγγελματικά μας χαρακτηριστικά και να μπορέσουμε να εξηγήσουμε πως αυτά θα βοηθήσουν την εταιρεία στην επίτευξη των στόχων της. Επίσης θα πρέπει να καταλάβουμε γιατί ο εργοδότης θέλει να κάνει πρόσληψη και τι προσδοκά από τον μελλοντικό του υπάλληλο. Η λάθος απάντηση είναι: «Επειδή χρειάζομαι την θέση!» Πρέπει το “sales proposition” να είναι μοναδικό για να ξεχωρίσουμε από όλους τους άλλους υποψήφιους.

4η Ερώτηση: Why Do You Want to Work Here? (Γιατί θέλετε να δουλέψετε εδώ;)

Όποιος κάνει την συνέντευξη γνωρίζει ότι θέλουμε να δουλέψουμε κάπου. Απλώς δεν γνωρίζει για ποιο λόγο θέλουμε να δουλέψουμε γι’ αυτόν. Και αυτό πρέπει να το εξηγήσουμε «crystal clear» σε αυτή την αναπόφευκτη ερώτηση. Σημαντικό είναι να καταλάβουμε τι απάντηση θέλουν να ακούσουν. Είναι προφανές ότι θέλουν να ακούσουν ότι γνωρίζουμε καλά την εταιρεία, γνωρίζουμε τα προϊόντα τους και τις υπηρεσίες που προσφέρουν, την θέση τους στην αγορά, τον ανταγωνισμό τους. Θέλουν να δούνε εάν νοιαζόμαστε τόσο για την εταιρεία όσο και για την θέση. Πρέπει να έχουμε ξεσκονίζει τον web site της εταιρείας. Θα πρέπει να βρούμε πληροφορίες σε δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης για την εταιρεία (Blogs, LinkedIn, Facebook, user forums, product reviews, δελτία τύπου κλπ). Επίσης πρέπει να δούμε τα ονόματα της διοίκησης της εταιρείας και να διαβάσουμε αναλυτικά τα βιογραφικά τους. Ισολογισμοί, κώδικας ηθικής, το μήνυμα του Προέδρου της εταιρείας και άλλα δημόσια έγγραφα της εταιρείας βοηθάνε τα μέγιστα. Πρέπει να γνωρίζουμε τα πάντα για τον μελλοντικό μας εργοδότη.

5η Ερώτηση: Where Do You See Yourself 5 Years? (Που βλέπετε τον εαυτό σας σε 5 χρόνια;)

Η τελευταία από τις 5 δυσκολότερες ερωτήσεις πρόσληψης έχει να κάνει με το δικό μας όραμα για την επαγγελματική μας καριέρα. Είμαστε σοβαροί με την καριέρα μας; Ποιοι είναι προσωπικοί μας στόχοι και φιλοδοξίες; Θέλουμε να δουλέψουμε λίγα ή πολλά χρόνια στην εταιρεία; Μήπως θέλουμε απλώς να περάσουμε από αυτή την εταιρεία για να βάλουμε άλλες 3 γραμμές στο βιογραφικό μας μόνο; Πρέπει να γνωρίζουμε το vision και το mission της εταιρίας και να αποδείξουμε πόσο αφοσιωμένοι θα είμαστε σε αυτή τη θέση και για πόσο διάστημα. Πως θα μπορέσουμε να εξελιχθούμε από αυτή τη θέση. Πιθανώς μετά από 5 χρόνια να είμαστε εμείς στην θέση αυτού που κάνει το interview!!! Καλή μας τύχη.

 

Πηγή: The Job Shopper – How to answer the 5 toughest interview questions

Comments are closed