MSc, Ph.D. C., PMP, CSM, CSP, PMI-ACP, PRINCE2 Practitioner+Agile Trainer, ITIL, MSF, MOS, MCT, CTT+" href="/" /> MSc, Ph.D. C., PMP, CSM, CSP, PMI-ACP, PRINCE2 Practitioner+Agile Trainer, ITIL, MSF, MOS, MCT, CTT+ (RSS)" href="http://blog.12pm.gr/syndication.axd" /> MSc, Ph.D. C., PMP, CSM, CSP, PMI-ACP, PRINCE2 Practitioner+Agile Trainer, ITIL, MSF, MOS, MCT, CTT+ (ATOM)" href="http://blog.12pm.gr/syndication.axd?format=atom" /> MSc, Ph.D. C., PMP, CSM, CSP, PMI-ACP, PRINCE2 Practitioner+Agile Trainer, ITIL, MSF, MOS, MCT, CTT+" href="http://blog.12pm.gr/opensearch.axd" />

Εκπαίδευση και ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ: Project Management (PRINCE2, PMP), ITIL, SCRUM, AGILE, BUSINESS ANALYSIS (PMI-PBA, CBAP), Microsoft Project, Lean Six Sigma

Πιστεύω ότι τα πράγματα είναι απλά. Τα χρήματα ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ...

Πιστεύω ότι τα πράγματα είναι απλά. Τα χρήματα ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ...

4.January.2012, 10:13

Πιστεύω ότι τα πράγματα είναι απλά. Τα χρήματα ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ

 

Το πλήρες άρθρο είναι το: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112796181

 

Επιστροφή αγροτικών επιδοτήσεων 425 εκατ. ζητά η Κομισιόν

Ηρθε από την Κομισιόν ο λογαριασμός για το περίφημο «πακέτο» Χατζηγάκη -που εξαγγέλθηκε προκειμένου να «σπάσουν» τα μπλόκα των αγροτών στις εθνικές οδούς την περίοδο 2008 - 2009 -και τώρα οι κοινοτικές αρχές ζητούν εντός τεσσάρων μηνών την επιστροφή 424,8 εκατ. ευρώ και μάλιστα εντόκως.

Της Μαρίας Γιουρουκέλη

Oι Ελληνες φορολογούμενοι φαίνεται ότι τελικά θα πληρώσουν το? μάρμαρο των χειρισμών της κυβέρνησης Καραμανλή να δοθούν προκαταβολικά και χωρίς την έγκριση της Κομισιόν πάνω από 424 εκατ. ευρώ στους αγρότες την περίοδο 2008-2009. Ο? λογαριασμός για το περίφημο «πακέτο» Χατζηγάκη -που εξαγγέλθηκε προκειμένου να «σπάσουν» τα μπλόκα των αγροτών στις εθνικές οδούς την παραπάνω περίοδο- έφθασε και τώρα οι κοινοτικές αρχές ζητούν εντός τεσσάρων μηνών την επιστροφή 424,8 εκατ. ευρώ και μάλιστα εντόκως.

Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι αμφισβητούσαν εξαρχής τα στοιχεία που είχαν προσκομίσει οι ελληνικές αρχές, ότι τα χρήματα που δόθηκαν το Μάιο του 2009 αφορούσαν σε αποζημιώσεις για ζημιές στις καλλιέργειες και όχι σε κρατικές ενισχύσεις. Δεδομένου ότι το κοινοτικό δίκαιο δεν επιτρέπει τις εθνικές ενισχύσεις, η τότε κυβέρνηση τις «βάφτισε» σε «αποζημιώσεις», εκτιμώντας ότι λόγω των επιπτώσεων από την οικονομική κρίση και γενικά της χαλάρωσης που παρατηρείται, όπως π.χ. στα δημοσιονομικά, η Ε.Ε. θα είναι πιο ελαστική.

Eτσι, ύστερα από τρία χρόνια αλληλογραφίας και επαφών η Κομισιόν δεν πείστηκε και τώρα η χώρα μας προσπαθεί με κάθε νομικό μέσο να καθυστερήσει την επιστροφή των χρημάτων. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, έδωσε ήδη εντολή στο Ειδικό Γραφείο Κοινοτικού Δικαίου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους να ασκήσει προσφυγή ακύρωσης ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της Ε.Ε., καθώς επίσης να καταθέσει αίτηση για την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης.

Το χρονικό
Αναλυτικά, το ιστορικό της υπόθεσης, όπως το παρουσιάζει το υπουργείο, έχει ως εξής:

Στις αρχές του 2009 έγιναν πληρωμές ύψους 415 εκατ. ευρώ σε αγρότες μέσω του ΕΛΓΑ, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 262037/30-1-2009 των τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σ. Χατζηγάκη και υφυπουργού Οικονομικών Ν. Λέγκα. Στις πληρωμές αυτές δεν έγιναν σεβαστοί οι κανόνες για τη νόμιμη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων. Ταυτόχρονα, οι επικοινωνιακοί χειρισμοί που συνόδευσαν τις πληρωμές προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κλήθηκε άμεσα στις Βρυξέλλες ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να αιτιολογήσει τις πληρωμές, προφανώς χωρίς να πείσει την τότε Επίτροπο Γεωργίας. Ως επακόλουθο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινητοποιήθηκε άμεσα, ξεκινώντας έρευνα για να διαπιστωθεί εάν οι πληρωμές συμβιβάζονται με την κοινοτική νομοθεσία.

Στοιχεία
Στο πλαίσιο μάλιστα της ίδιας έρευνας, η Ε.Ε. εξέτασε και αντίστοιχες πληρωμές, ύψους 387 εκατ. ευρώ, που πραγματοποιήθηκαν επίσης μέσω του ΕΛΓΑ το 2008, φθάνοντας έτσι το συνολικό αντικείμενο της έρευνας στα 802 εκατ. ευρώ. Υστερα από τριετή αλληλογραφία, παροχή πλήθους στοιχείων από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, αλλεπάλληλες διμερείς συναντήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επίμονες ελληνικές παρεμβάσεις σε πολιτικό και σε τεχνικό επίπεδο, πείσθηκε η Επιτροπή και αποδέχθηκε τελικά τα επιχειρήματα των ελληνικών αρχών αλλά για την αιτιολόγηση των 378 από το σύνολο των 802 εκατ. ευρώ». Σύμφωνα με απόφαση που θα δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε., το συνολικό ύψος των «παράνομων» κρατικών ενισχύσεων, που κατά την Επιτροπή πρέπει να ανακτηθούν έντοκα, ανέρχεται στο ποσό των 424,8 εκατ. ευρώ.

Απόφαση
Με την ίδια απόφαση η Επιτροπή: Πρώτον, θέτει προθεσμία τεσσάρων μηνών για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ανάκτηση εντόκως από τους παραγωγούς των σχετικών χρηματικών ποσών και δεύτερον, ζητά πλήρη ενημέρωση σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται για την ανάκτηση, μέχρι τις 8-2-2012. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την απόφαση, η Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε βάρος της Ελλάδας, ζητώντας την επιβολή κατ' αποκοπήν ποσών ή και χρηματικής ποινής.

Η απόφαση, μάλιστα, είναι άμεσα εκτελεστή. Εν τούτοις, το υπουργείο τονίζει στην ανακοίνωσή του ότι «ποσό περίπου 500 εκατ. ευρώ θα βαρύνει εν τέλει τον εθνικό προϋπολογισμό και τα ελλείμματα και επομένως την ελληνική κοινωνία. Και αυτό, χωρίς να συνυπολογίζονται επιπλέον πρόστιμα άνω των 220 εκατ. ευρώ το χρόνο, που παρακρατούνται από την Ε.Ε. για παραλείψεις και παρατυπίες των προηγούμενων χρόνων, που επίσης επιβαρύνουν τα ελλείμματα της χώρας», καταλήγει το υπουργείο.

Το χρονικό της υπόθεσης

Αρχές του 2009 έγιναν πληρωμές ύψους 415 εκατ. ευρώ στους αγρότες μέσω ΕΛΓΑ ως «αποζημιώσεις».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά έρευνα για συνολικές πληρωμές στους αγρότες ύψους 802 εκατ. ευρώ που δόθηκαν από το 2008 μέσω ΕΛΓΑ.

Υστερα από τρία χρόνια διαπραγματεύσεων, η Κομισιόν αποδέχεται ότι είναι νόμιμες οι πληρωμές ύψους 378 εκατ. ευρώ.

Τα υπόλοιπα 424,8 εκατ. ευρώ πρέπει να επιστραφούν από την Ελλάδα σε διάστημα 4 μηνών. Εκκρεμούν και πρόστιμα 220 εκατ. το χρόνο που παρακρατούνται για παραλείψεις και παρατυπίες προηγούμενων ετών.

Ο «καβαλάρης των τρακτέρ» και οι «γαλάζιοι» αγροτοσυνδικαλιστές
Τα μπλόκα και το κόλπο που δεν έπιασε...

Σοκ για την ελληνική οικονομία αποτελεί η απόφαση της Κομισιόν να ζητήσει πίσω τις παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις που δόθηκαν επί υπουργίας Σ. Χατζηγάκη.

Η χθεσινή εξέλιξη είναι ουσιαστικά το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου αφού εδώ και τρία χρόνια περίπου ήταν φανερό ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν θα μπορούσαν να αποδεχθούν το «κόλπο» που εμπνεύστηκε η τότε κυβέρνηση για να επιδοτήσει τους αγρότες. Ηταν αρχές του 2009, όταν τα μπλόκα των αγροτών ανάγκασαν τον τότε υπουργό Γεωργίας να «εμπνευστεί» ένα τρόπο ώστε να δώσει χρήματα στους αγρότες.

Κι επειδή δεν ήταν δυνατόν να δοθούν επιδοτήσεις, ο Σ. Χατζηγάκης έδωσε το «πακέτο» μέσω του ΕΛΓΑ ως αποζημιώσεις. Η κριτική από την αντιπολίτευση ήταν ιδιαίτερα σκληρή καθώς όλοι έβλεπαν ότι η απόφαση δεν θα περνούσε από την Κομισιόν. Η κυβέρνηση είχε καταγγελθεί ότι βόλεψε την κομματική πελατεία των «γαλάζιων» αγροτοσυνδικαλιστών του Κοκκινούλη αλλά και των «κόκκινων» του Μπούτα στη Θεσσαλία. Αλλωστε, ο κ. Χατζηγάκης, βουλευτής Τρικάλων, έγινε γνωστός με το προσωνύμιο «Μαρίνος Αντύπας της Δεξιάς» όταν ανέβαινε στα τρακτέρ των αγροτών επικροτώντας το κλείσιμο των εθνικών οδών. Είχε επικριθεί επίσης σφόδρα όταν στις αρχές του 2009, απαντώντας σε όσους έλεγαν ότι δεν θα εγκριθεί το «πακέτο» του από την Κομισιόν είχε πει το αμίμητο: «να μη βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας». Εννοώντας προφανώς ότι έπρεπε να σιωπήσουμε για να μην... ακούσει η Κομισιόν τα κόλπα με τις αγροτικές επιδοτήσεις.

 

 

 

Comments are closed