MSc, Ph.D. C., PMP, CSM, CSP, PMI-ACP, PRINCE2 Practitioner+Agile Trainer, ITIL, MSF, MOS, MCT, CTT+" href="/" /> MSc, Ph.D. C., PMP, CSM, CSP, PMI-ACP, PRINCE2 Practitioner+Agile Trainer, ITIL, MSF, MOS, MCT, CTT+ (RSS)" href="http://blog.12pm.gr/syndication.axd" /> MSc, Ph.D. C., PMP, CSM, CSP, PMI-ACP, PRINCE2 Practitioner+Agile Trainer, ITIL, MSF, MOS, MCT, CTT+ (ATOM)" href="http://blog.12pm.gr/syndication.axd?format=atom" /> MSc, Ph.D. C., PMP, CSM, CSP, PMI-ACP, PRINCE2 Practitioner+Agile Trainer, ITIL, MSF, MOS, MCT, CTT+" href="http://blog.12pm.gr/opensearch.axd" />

Εκπαίδευση και ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ: Project Management (PRINCE2, PMP), ITIL, SCRUM, AGILE, BUSINESS ANALYSIS (PMI-PBA, CBAP), Microsoft Project, Lean Six Sigma

Απεβιώσε ο Θανάσης Πουλιάδης στις 28/2/2011... Το τελευταίο άρθρο που αναφέρεται στο όνομα του αείμνηστου Θανάση Πουλιάδη!

Απεβιώσε ο Θανάσης Πουλιάδης στις 28/2/2011... Το τελευταίο άρθρο που αναφέρεται στο όνομα του αείμνηστου Θανάση Πουλιάδη!

4.March.2011, 19:36



«Πουλιάδης»: από το limit up στο limit down

Για αρκετουσ η πορεία της εταιρείας ήταν προδιαγεγραμμένη


Του Β. Μανδραβελη / vmandravelis@kathimerini.gr

 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τον Ιανουάριο του 2005 ο κ. Αθ. Πουλιάδης, ήταν ένας από τους 20 ανθρώπους στην Ελλάδα που κρατούσαν στα χέρια τους τη... μισή Σοφοκλέους. Τις ημέρες εκείνες, η εταιρεία που είχε ιδρύσει ο κ. Πουλιάδης, άγγιζε τον ουρανό, απολαμβάνοντας μια κεφαλαιοποίηση που πλησίαζε τα 500 δισ. δρχ. (περίπου 1,5 δισ. ευρώ). Αλλα 200 δισ. δρχ. άξιζε η (κατά 80%) ελεγχόμενη PC Systems, ενώ είχαν εισέλθει στη Σοφοκλέους οι εταιρείες Q&R και η Intersonic, στις οποίες η Πουλιάδης & Συνεργάτες διατηρούσε μειοψηφική αλλά σημαντική συμμετοχή. Τίποτε τότε δεν προμήνυε την καταιγίδα που ερχόταν. Χρειάστηκαν 20 χρόνια για να χτιστεί η «αυτοκρατορία» του κ. Πουλιάδη, και αλλά 5 χρόνια για να καταρρεύσει ολοσχερώς. Το 2005, η μετοχή έχοντας χάσει πάνω από το 99% της αξίας της, τέθηκε σε αναστολή διαπραγμάτευσης στο Χ.Α. Την ίδια περίοδο, οι πιστωτές της επιχείρησης, οι οποίοι το 1999 παρακαλούσαν για να δανείσουν τον επιχειρηματία, τώρα «τραβούσαν το χαλί κάτω απ’ τα πόδια του». Και πριν λίγες ημέρες η μετοχή διαγράφηκε ολοσχερώς από το Χ.Α., ενώ η εταιρεία συνεχίζει να λειτουργεί υπό τον έλεγχο των πιστωτών.

 

Για αρκετούς όμως στην αγορά πληροφορικής η πορεία της Πουλιάδης & Συνεργάτες ήταν προδιαγεγραμμένη. «Ηταν ο κλασικός συγκεντρωτικός έλληνας επιχειρηματίας, αλλά αυτό συνέβαινε σε υπερθετικό βαθμό. Πολλαπλασιάστε το επί 1.000 και θα βρείτε τον Αθανάσιο Πουλιάδη», έλεγε πρώην συνεργάτης του. Ο ίδιος σημείωνε ότι ακόμη και «η ονομασία της εταιρείας του ήταν όνομα και πράγμα. Δηλαδή Πουλιάδης και... όλοι οι υπόλοιποι».

 

Χωρίς εταιρική δομή και αρχές, η αυτοκρατορία Πουλιάδη, χτίστηκε πάνω στο πείσμα και στη σκληρή του εργασία. Η εταιρεία του, ήταν η ζωή του. Ο ίδιος κοιμότανε μέσα σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο πάνω από το γραφείο του. Σε μια εποχή που οι επιχειρηματίες πληροφορικής «γλεντοκοπούσανε τα επινίκεια» της Σοφοκλέους, ο κ. Πουλιάδης από τις 4.00 τα χαράματα, κοιτούσε τις παραγγελίες και τα τιμολόγια της προηγούμενης ημέρας. Αν κάτι δεν του άρεσε, ο πωλητής άκουγε τα εξ’ αμάξης. Ο πρόεδρος μπορούσε να ζητήσει εξηγήσεις για μια έκπτωση 1.000 δρχ. σε μια παραγγελία 1.000.000 δρχ. «Ολα αυτά μπορεί να είναι θετικά για έναν επιχειρηματία που χειρίζεται 1.000 παραγγελίες τον μήνα, αλλά για μια επιχείρηση όμως που έκοβε εκατοντάδες ή και χιλιάδες τιμολόγια κάθε ημέρα, ήταν παράλογο», έλεγε επιχειρηματίας της πληροφορικής. Η απουσία εμπιστοσύνης ήταν ένα ισχυρό τρωτό σημείο του επιχειρηματία Αθανάσιου Πουλιάδη. Δεν εμπιστευόταν κανένα στέλεχός του και γι’ αυτό και λίγοι ήταν εκείνοι που παρέμειναν πιστοί στο όραμά του. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι όλες οι συνθέσεις του Δ.Σ. της εταιρείας, αλλά και όσων έλεγχε απόλυτα ο ίδιος, απαρτίζονταν από συγγενικά πρόσωπα (αδέλφια και ανίψια), στα οποία επίσης δεν είχε καμία εμπιστοσύνη. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι σχέσεις του με τον ανιψιό του και διευθύνοντα σύμβουλο της P.C. Systems, κ. Δημ. Κρασσόπουλο, ράγισαν, όταν ο τελευταίος διαισθανόμενος την καταιγίδα, που έρχεται, πούλησε τη συμμετοχή του, τόσο στην Πουλιάδης & Συνεργάτες, όσο και στην P.C. Systems. Εκτοτε οι σχέσεις τους δεν έχουν αποκατασταθεί.

 

Το ίδιο συνέβη με πολλούς συνεταίρους του. Ο «καυγάς» του με τον ιδρυτή της Despec και μετέπειτα επικεφαλής της Intersonic, κ. Φ. Γυλλιάδη, είναι διάσημος στην πληροφορική. Επίσης συχνοί ήταν οι καυγάδες του με τον μετέπειτα αυτόχειρα επιχειρηματία Μπάμπη Μανιώτη, ιδρυτή της Ipirotiki Software, στην οποία η Πουλιάδης & Συνεργάτες είχε συμμετοχή 20%. Αν ο εγωκεντρικός χαρακτήρας και η αντικοινωνικότητά του κρατούσαν τον Αθ. Πουλιάδη απομονωμένο από τα «δρώμενα» της πληροφορικής, ο ίδιος επιχείρησε ν’ αποκαταστήσει αυτήν του την αδυναμία, αναλαμβάνοντας την προεδρία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδος (ΣΕΠΕ) το 2001. Η διετής συμμετοχή του ωστόσο αυτή ήταν τραγική σε μια κρίσιμη μάλιστα περίοδο που σχεδιαζόταν το περίφημο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Κοινωνίας της Πληροφορίας.

 

Ο ίδιος μάλλον είχε δει τη θέση αυτή, ως σημείο εκκίνησης δημιουργίας δημοσίων σχέσεων σε πολιτικό επίπεδο, οι οποίες κρίνονταν ιδιαίτερα κρίσιμες σε μια περίοδο εκκίνησης του ΚΠΣ. Το «βατερλώ» των παρεμβάσεών του ως πρόεδρος του ΣΕΠΕ ήταν η επιστολή «συγγνώμης» που έστειλε σε όλα τα μέλη του συνδέσμου τον Ιούλιο του 2006, για την αξιοποίηση της θέσης του ως προέδρου του συνδέσμου, για να προωθήσει αίτημα της εταιρείας του σε διαγωνισμό του υπουργείο Παιδείας. Ως επιχειρηματίας ο Αθ. Πουλιάδης, ήταν προβλέψιμος. Εχοντας στην «αυλή» του κυρίως κόλακες και στελέχη που δεν μπορούν να συνομιλήσουν επί «ίσοις όροις», οι κινήσεις του ήταν μάλλον αντιγραφές άλλων επιχειρηματιών πληροφορικής. Ξεκινούσε τη διανομή η Info-Quest, το ίδιο έκανε και η Πουλιάδης. Εμπαινε στο Χρηματιστήριο η Altec, λίγους μήνες μετά ακολουθούσε και η εταιρεία του. Εμπαινε στην κινητή τηλεφωνία η Info-Quest, το ίδιο προσπάθησε (ανεπιτυχώς όμως) και ο Πουλιάδης.

 

Οι δύσκολες ημέρες της Πουλιάδης & Συνεργάτες το 2005 τον έκαναν ακόμη πιο απρόσιτο και καχύποπτο. Η αγορά ωστόσο «έβγαλε» το καπέλο της στον επιχειρηματία, όταν ο ίδιος την περίοδο που κατέρρεε, έκανε τ’ αδύνατα δυνατά, ώστε να αποπληρώσει όλες τις ελληνικές εταιρείες - προμηθευτές της. Επιχειρηματίας, στον οποίο η Πουλιάδης χρώσταγε τότε 600.000 ευρώ, αναφέρει ότι αποπληρώθηκε μέχρι ευρωλεπτού και ότι το ίδιο έκανε και με δεκάδες άλλες ελληνικές επιχειρήσεις. Δεν έκανε όμως το ίδιο με τους μεγάλους ξένους προμηθευτές και κυρίως με τις τράπεζες, τις οποίες ο επιχειρηματίας θεωρούσε υπεύθυνες, τόσο για την κατάρρευση της Intersonic, όσο και της Πουλιάδης & Συνεργάτες. Και ο ίδιος τις παίδεψε πολύ. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι πιστώτριες τράπεζες, επί σχεδόν 18 μήνες ζητούσαν τη συναίνεσή του για πώληση της συμμετοχής του στην P.C. Systems, προκειμένου να πάρουν μέρος των δανειακών υποχρεώσεών του.

 

Σήμερα στο παλιό 7ώροφο κτίριο της Πουλιάδης & Συνεργάτες βρίσκονται γραφεία της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ μερικά τετραγωγικά του κτιρίου πρέπει να καλύπτουν τις ανάγκες της εταιρείας. Πολλοί αμφιβάλουν, αν ο ίδιος ο επιχειρηματίας έχει χρήματα, δεδομένου ότι δεν πούλησε ποτέ μέρος της συμμετοχής του, ενώ κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι ο ίδιος θα επιχειρήσει την επιστροφή στη συγκεκριμένη αγορά.

 

Comments are closed