MSc, Ph.D. C., PMP, CSM, CSP, PMI-ACP, PRINCE2 Practitioner+Agile Trainer, ITIL, MSF, MOS, MCT, CTT+" href="/" /> MSc, Ph.D. C., PMP, CSM, CSP, PMI-ACP, PRINCE2 Practitioner+Agile Trainer, ITIL, MSF, MOS, MCT, CTT+ (RSS)" href="http://blog.12pm.gr/syndication.axd" /> MSc, Ph.D. C., PMP, CSM, CSP, PMI-ACP, PRINCE2 Practitioner+Agile Trainer, ITIL, MSF, MOS, MCT, CTT+ (ATOM)" href="http://blog.12pm.gr/syndication.axd?format=atom" /> MSc, Ph.D. C., PMP, CSM, CSP, PMI-ACP, PRINCE2 Practitioner+Agile Trainer, ITIL, MSF, MOS, MCT, CTT+" href="http://blog.12pm.gr/opensearch.axd" />

Εκπαίδευση και ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ: Project Management (PRINCE2, PMP), ITIL, SCRUM, AGILE, BUSINESS ANALYSIS (PMI-PBA, CBAP), Microsoft Project, Lean Six Sigma

Τέλος το κάπνισμα στην Ελλάδα!!! Last Year...

Τέλος το κάπνισμα στην Ελλάδα!!! Last Year...

31.August.2010, 14:04

Σήμερα Τρίτη 31 Αυγ. 2010 περνούσα μπροστά από το ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ και το μάτι μου έπεσε στην γιγάντια αφίσα κατά του καπνίσματος.

 

Νόμισα προς στιγμήν ότι έχει να κάνει με την αυριανή απαγόρευση από 1 Σεπτ. 2010. Αμ’ δε!!!

 

 Ήταν η αφίσα που ξέμεινε από την προηγούμενη ΠΛΗΡΩΣ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ προσπάθεια κατά του καπνίσματος που ξεκινούσε την 1η Ιουλίου 2009!

 

Αυτή η προηγούμενη προσπάθεια απαγόρευσης του καπνίσματος θα πρέπει να διδάσκεται μελλοντικά στα Business Schools για να γνωρίζουμε την έννοια του αποτυχημένου έργου!!!

 

Έργο που δεν είχε ξεκάθαρους στόχους, δεν μελετήθηκε σωστά, δεν υλοποιήθηκε σωστά και είχε "παραθυράκια" για όλα τα γούστα. Το κυριότερο, ΚΑΝΕΙΣ ποτέ δεν απολογήθηκε για την παταγώδη αποτυχία του εγχειρήματος και τα χρήματα που χάθηκαν!!!

 

Έργο που κόστισε άπειρα χρήματα σε νόμιμους καταστηματάρχες που προσπαθούσαν να βρουν τρόπο να συμμορφωθούν με το νομοσχέδιο που ήθελε διδακτορικό στα νομικά για να το ερμηνεύσεις!!!

 

"Σοφόν το σαφές"! έλεγε ο Αρχαίος τραγικός Ευριπίδης, 480-406 π.χ.  Ο νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος θα έπρεπε να είναι εξαιρετικά λιτός: "Πλήρης απογόρευση καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους ανά την Ελληνική επικράτεια".

 

Τελεία!!! Καμία εξαίρεση, για κανένα λόγο και για καμία επιχείρηση στην Ελλάδα!!!
 


 

 

Παραθέτω κάποια σχόλια από τον προηγούμενο νόμο:

  • Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε τελικά την υποχρεωτική δημιουργία καπνιστηρίου σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους εργασίας, σε επιχειρήσεις με εργατικό προσωπικό 50 ατόμων, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι χώρος αυτός θα είναι ανεξάρτητος και δε θα επικοινωνεί άμεσα με το χώρο εργασίας, ενώ στις επιχειρήσεις με κάτω από 50 άτομα προσωπικό το κάπνισμα θα απαγορεύεται αυστηρά.
  • Αν τώρα η επιχείρηση, ιδιωτική ή δημόσια, συναλλάσσεται με το κοινό, οι χώροι για καπνίζοντες θα πρέπει να είναι πλήρως διαχωρισμένοι από τους χώρους συναλλαγής και θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο από το προσωπικό της εκάστοτε δημόσιας υπηρεσίας ή ιδιωτικής επιχείρησης, ενώ οι χώροι αυτοί θα εξαιρούνται σε μέρη παροχής υπηρεσιών υγείας και εκπαιδευτικά ιδρύματα κάθε βαθμίδας τόσο δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα.
  • Στα νυχτερινά κέντρα με ζωντανή μουσική και στα μπουζούκια, με εμβαδό πάνω από 400 τετραγωνικά μέτρα, τζάμι ύψους τουλάχιστον 2 μέτρων από το δάπεδο, θα χωρίζει τους καπνιστές από τους μη καπνιστές.
  • Παράλληλα, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος άνω των 70 τετραγωνικών μέτρων, θα μπορούν να δημιουργούν χώρο για καπνίζοντες, που θα έχει εμβαδό ίσο με το 30% του ωφέλιμου χώρου του καταστήματος, ο οποίος θα είναι πλήρως διαχωρισμένος από το υπόλοιπο κατάστημα. Ενώ θα αποτελείται από ανεξάρτητο κλιματισμό και εξαερισμό και δεν θα συνδέεται με αυτούς του υπόλοιπου μαγαζιού.
  • Στην τροποποίηση της άδειας λειτουργίας τους, με σχετική αίτηση προς την αρμόδια Αρχή και εφόσον υπάρχει ανάλογος εξοπλισμός εξαερισμού και κλιματισμού, θα πρέπει να προχωρήσουν τα καταστήματα κάτω των 70 τετραγωνικών μέτρων, που θα επιλέξουν τελικά να λειτουργήσουν αποκλειστικά μόνο για καπνιστές.
  • Ακόμη οριστική θα είναι η απαγόρευση εισόδου ανηλίκων, σε χώρους με καπνιστές, ακόμη και αν συνοδεύονται από ενηλίκους, ενώ παράλληλα από 1ης Σεπτεμβρίου του 2009 θα απαγορεύεται και η εξωτερική υπαίθρια διαφήμιση προϊόντων καπνού σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, με εξαίρεση τους εσωτερικούς χώρους καταστημάτων που αποκλειστικά θα πουλούν προϊόντα καπνού.

 

Θεοφάνης Γιώτης / Theofanis Giotis

Διευθύνων Σύμβουλος ITEC-CONSULTING

Διευθύνων Σύμβουλος 12PM CONSULTING

Πρόεδρος PMI-GREECE

Comments are closed